2016 - Stofvrij slopen in Naturalis

Home > Nieuws > 2016 - Stofvrij slopen in Naturalis

Sinds 1 september 2016 is het grootste deel van museum Naturalis gesloten vanwege een verbouwing. Zo’n museale verbouwing stelt andere eisen aan de betrokken partijen dan een ‘gewone’ renovatie. Bij Naturalis moesten bijvoorbeeld geraamtes van mammoeten en dinosaurussen worden ingepakt en verplaatst. Heko werd ingeschakeld om dit specialistische werk voor te bereiden en mogelijk te maken.

Sinds 1 september 2016 is het grootste deel van museum Naturalis gesloten vanwege een verbouwing. Zo’n museale verbouwing stelt andere eisen aan de betrokken partijen dan een ‘gewone’ renovatie. Bij Naturalis moesten bijvoorbeeld geraamtes van mammoeten en dinosaurussen worden ingepakt en verplaatst. Heko werd ingeschakeld om dit specialistische werk voor te bereiden en mogelijk te maken. 
 
Uitdaging
Alleen al de schedel van een mammoet weegt zo’n 200 kilo. Er was dus een flinke vorkheftruck nodig om de geraamtes van deze kolossen te verplaatsen. De verhoogde ‘computervloer’ in de expositieruimte, waaronder de bedrading van het museum liep, was hiervoor echter niet sterk genoeg. Verder stond er een muur tussen de expositie- en de expeditieruimte van waaruit de ingepakte geraamtes verder naar buiten zouden worden vervoerd. Slopen was een optie, maar er mocht geen stof vrijkomen.



Oplossing Heko
Heko heeft allereerst een gedeelte van de verhoogde vloer verwijderd. Daarna zijn alle kabels afgekoppeld, behalve die van de beveiligings- en de brandmeldcentrale. Over deze resterende kabels heen plaatste Heko metalen kabelovergangen, zodat de heftruck er overheen kon rijden. Vervolgens moest er een stuk muur worden verwijderd om een doorgang te creëren van de expositie- naar de expeditieruimte, zonder stof te verspreiden. Heko zette hiertoe een tent om het te slopen stuk muur heen en zorgde hierin voor onderdruk en afzuiging. Op deze manier werd alle stof veilig weggezogen en de omgeving stofvrij gehouden.
Toen de doorgang was gemaakt, plaatste Heko een houten oprit van de ene naar de andere ruimte en een rijbaan van twintig kunststof platen, waarna het specialistische bedrijf de oude geraamtes kon inpakken om ze elders in veiligheid te brengen.



Verbouwing Naturalis
Naturalis knapte uit z’n jasje: de collectie en het aantal medewerkers groeide de afgelopen jaren zodanig, dat nu gekozen is voor een uitbreiding. Het bestaande gebouw wordt van binnen gerenoveerd en heringericht tot depot, kantoorruimte en laboratoria, terwijl aan de buitenkant tegelijkertijd een nieuw museum wordt aangebouwd dat eind 2018 de deuren opent. Tot dan is het entreegebouw (Pesthuis) open voor publiek met tijdelijke tentoonstellingen en de beroemde T-rex.

Terug naar overzicht

Inloggen

Dit gedeelte is beveiligd, u dient in te loggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten? Klik hier

Wachtwoord vergeten

Dit gedeelte is beveiligd, u dient in te loggen
Vul uw gebruikersnaam of e-mail in om uw wachtwoord te herstellen